Suai kenal BLOGGER BARU : Edisi Februari ..

assalamualaikum semua...
okeh..hari ni...saye nk  join segmen suai kenal bersama abg ben...

BEN ASHAARI

nk start ni...aku nk komen sikit2 n simple2 jek okeh...
ape tu WWW.1TUBE.MY
aku pon baru first time kot denga mende alah...pastu...aku duk godek2 la benda ni..
so, berdasarkan ape yg aku tahu la kan...web ni lebih kurang macam youtube eh??
eh2..sory la kalo tesilap...=)
bagusla web from Malaysia ni dah dibangunkan...
comey kot..suke3...pape pon..aku baru je nk explore bnda ni...
kite bole search mcm2 kt web ni...
besh!! tu je la kot yg aku bole komen pasal 1tube ni...
hehehe...

Lagi satu nk ngomen kat segmen ni...DUNIA BLOG DI MALAYSIA SEMAKIN MENARIK KERANA..
Okeh...aku nk komen lebih dr 100 patah perkataan..hihi..
aku rase semakin menarik la...sebabnya...sejak join blogging...around 2 bulan lebih la mcm tu...
aku dapt mcm2 dari blog ni...
contoh yg aku rase paling menarik la kan, join contest2...
mcm2 contest ade la..yg the latest one..hadiah yg ditawarkan sgt la lumayan...
iPhone!!!..woo...mahal tu...
selain tu...bloging kat Malaysia bukan setakat org2 muda2 je yg join...semua peringkat umur bole join..
kat blog ni kita boleh tulis ape je yg kite nk..as long as benda tu x menyalahi undang2...
seronok kn??
lg2 kalau ape yg kita tulis tu dapat penghargaan dpd pembaca ( blogger ) lain...
next...ceh..da mcm wat karangan SPM weh...
hik3...blogging kat Malaysia ni sgt la menarik sebab...boleh bekenalan di alam maya...
sampai boleh wat gathering...dpd kenal kat alam maya je...tup2 boleh jumpe dalam gathering cm semalam kan...seronoknye...x dpt join la...sonok2...
ok..melalui group sahabat blogger ( facebook ), kat situ..aku gk ramai jugak la blogger2 baru..
waaa....bagusla...bole blaja dpd senior2 blogger cmne nk up kn traffic, dll...
aku pon ape kurangnya...still bertatih2 lg dalam blog ni...
tp, x kisahla...walaupon followers aku x la seramai blogger senoir tu..tp..aku puas...
sebabnya..aku boleh tulis pape je kat page aku sendiri..xde spae nk mrh kn...
heee...thanx to abg ben...knp?
sebab..sejak join segmen2 kt blog abg ben..knln semakin betambah...
haih....terima kasih lg skali la ekh...
semoga blogger di Malaysia akn trus sukses yerk!!!


:: krisis di mesir...ya Allah..selamatkanlah pelajar malaysia di sana :;

asslamualaikum....
tiba teringin pulak nk share pasal rusuhan yg berlaku kt mesir sekarang ni...
lebih2 lg..aku ade mmbe dan sepupu yg menuntut di sana,,,
mudah-mudahan mereka sentiasa berada dalam lindunganMu ya Allah...

sesiapa nk tahu lebih lanjut..klik sini ye...
doakan mereka di sana selamat..aminn...

contest kami pose comey!!!!


warghhhhh...teruja nye nk join contest ni....

kenapa???
ha!!..sape yg betuah tu..bakal dapat iPhone la...
sape yg xnk kn...
so..aku mencuba nasib la...

::

::

::
::
::

syarat2...: follow blog penganjur...ok..dah follow pon..
then...letak gambar yg nk dipertaruhkan...

::

::

::

::

::

::

gmbr ni sdn.bhd pnye tau....bukan org lain pnye..ha...ni gmbar nye...


ni gmbar yang aku rase paling comel...

saye join contest ni sebab
1. mestilah nk menang hadiah tu kan...=) dah lame nk kn iPhone tuh...mudah2 an murah rezeki..menanglah...
2. nak tunjuk...kami 4 sekawan...sgt la rapat...berstfriend forever...
3. untuk cari kenalan baru di alam maya ni...

okeh..tu je...sape2 nk join...klik banner kt ats tu yer...

hope meang la yek...aminnn...hee...

nk tag....cik nanad..cik paten..dgn izzati..

mereka menemani percutianku kali ini~

assalamualaikum semua...
cuti pertengahan semester dah pon tiba...
haish....musim hujan pula coti2 kali nie kan...
kononnya...nk pegi becuti bersama keluarga...tapi..mreka2 ni pula yang jadi peneman setia ku...

;;

;;

;;

;;

;;

;;

;;

;;

;;

;;

;;

;;

;;

;;




aku demam...batok...selsema...sakit tekak...
pakej semua tu...
yaAllah...semoga cepat sembuh..aminnn..
sebelum naik cuti ni...insyaAllah...


cakap cakap cakap cakap

assalamualaikum...
maaf buat semua teman...
lately, sibuk sgt smpai x sempat nk hapdate blog...
kebetulan esok...
dah mula cuti mid sem UTM dan semua U lain kat mesia ni...
boleh la tenang sikit...
jumpe family tesayang.....
hehe....tp, aku balik esok...mungkin pagi...
x saba rasengye nk jumpe mama....
anak2 sedara yg nakal dan chumel...
nk tgk lembu kat tepi rumah...
nk round2 keliling kampung...
nk duduk depan tv smpai tb tu letop..hahahaha..(gelak evil)

eh2...dah lari tajuk ni...
kalau wat karangan dah dapat 0...
sebab dah lari tajuk sgt2...
ok2...aku nk story sikit pasal perangai manusia yg bermacam2..
aku nk ulas sikit pasal isu hormat menghormati antara kawan..
orang kata...hormat orang lain dulu, sebelum nak orang hormati kita...
semua orang nk diri mereka dihormati...
termasuklah aku...
tp...sebelum kita nk kata yg sedimikian ropa...cermin diri tu dulu...
kita ni dah cukup hormat kat orang lain ke?
 jadikan facebook sebagai alat tuk menjatuhkan orang lain...
hey...matang la sikit kak oi...
ha...kn da geram sgt ni...
ikot hati mati, ikot rasa, binasa...
ko dok maki hamun kt orang..tulis kat fb..mengaibkan orang...
dengan bahase x sopan...
astaghfirullah....
macam mana org nk hormat ko?? ha?
aku bukan nk kata aku ni baik ke ape...
tp, aku cume nk jd kn ni sebagai pengajaran..
facebook bukan tempat nk menghentam org..
kalo ko x puas hati..ckp personally la kan....
dengar ya....facebook bukan tempat nk buat dosa!! INGAT!!!
ko wat mcm tu lg la mengundang salah faham lg...
haih...tepuk dada tanya minda...
bersyukur la dengan apa yg Allah dah tentukan...
redha....sabar..mungkin ada hikmah disebalik semua dugaan yang Allah bg pada kita...
Allah xkn bagi ujian kalau manusia tu x boleh nk menggungnya...
ok...peace...selamat bercuti pada semua mahasiswa UTM terutamanya dan IPTA lain amnya...=)

FuTsAl..anniversary...JaTuH tErgOlek

assalamualaikum..
dah lame nye la x conteng kat cni..sibuk dengan assignment...
tak sempat nk mengarang kat sini..

okeh..nk direct trus cerita..
ade 3 cerita ni..
FUTSAL...

ape tu?sebenanye..hari ini dalam sejarah...
aku main futsal..pertama kalinya aku main...
wohoooo...teruja sgt la..
dengan x practise pape..aku trus masuk court dgn rase yakin..hik3..

tp......kebetulan jugak semalam tarikh annibersary aku dgn si dia.
huk3..malu3..(blushing) (*_*)
kami g la mkn sodap2..
hohoi....mcm 4 org pnye mknn..kami selesaikan semuanya...
hihi..byk gile aku mkn mlm semalam..
kerang bakar...
kailan ikan masin..
tomyam campur..
otak2...
eh2..tau x otak tu hape?
ha ni dia...


otak-otak kempas namenye...sedap!

perot pon dah bolat!...aku & my boyfie trus balik...UTM..
wuhuu..jao kot kitorang celebrate..kat pontian..
bebas dr org2 yg dikenali...hihi...

9.45 pm...smpai UTM...
dah besungguh nk main futsal...
salin baju dah macam lipas kudung..
3 mnit je kot..

ok3....knp aku join futsal ni?
actually..kos SPH...yg aku blaja skrg ni la..
tiap2 tahun ade tournament futsal..
bestla..boleh mengeratkan silaturrahim antara SPH..
senang cite Cikgu Kemahiran Hidup...
serba serbi kami boleh!.
sepak bola bole...masak boleh..tukang bole...kimpal bole..
ha...ape je yg x bole?
hihi..

ha...dh smpai court...aku tgk rmai bebeno la org...
hoho..semakin semangat nk main...pd hal x pandai main..
xpe2..yg penting semangat...
antara yg memeriahkan team futsal "SEPAK ANGIN"

*kapten*

*penyerang*
kak chah & aku

*pertahanan*
cik zafina
cik sherlini

*keeper*
cik syakirah
( thanx to kirah...hebat la..)

tu antara barisan pemain team *sepak angin*
hak2..lawak2 name team ni..

aku main tuk match ketiga..
hoho...ponat giler kot...
lari kesana kemari...
kejar bola..bajet nk main mcm Safee Sali...
hahaha...

tup2 tengah syok giler main...
aku kononnye nk kejar bola...then..nk tahan dpd tekelua...
hihi....bajet pro konon...
aku tepijak bola tu...hahaha...dush!! tesungkur kat depan org laki...
waaa.....malu nyeh!...
mereka2 pon menjerit..."injured..injured..bg air.."
dlalam hati aku.." kepala otak ko nk bg air...kaki aku dah sakit ni.."
kepala aku pon siap tehantuk kt lantai..
huik...org tgk aku ngeri kot...
hihi...da lepas jatuh tu aku bgn dgn hebatnya menunjukkan aku ok!!..
hak3...klaka...xpe2...bkn slalu...
ingatkan jatuh tu xde pape...
upenye bgn pg2 td..habis lebam2 semua bdn aku...=(
sengal2 bdan kot...
ha tu la...blgk sgt mlm td...
bgn pagi dah mcm ape je rase...

lastly...for sure...team aku kalah!..hak3...
tp kami still dpt hamper!..yea!
the most aku appreciate program cmni...
dapat kenal dgn senior n junior Cikgu Kemahiran Hidup...
thanx kpd pengarah program!!!!!!!!!!!!!!.






:; JoM GeGaRkAn bLoG ::

BEN ASHAARI

jom gegar blog!!

waaa...aku join lg..bosan2 da lame x hapdate entry
dah besemak samun jek aku tgk..

ok2..syarat2 nye sgt la senang..
blog heavy? erm..x kot...biase2 jek blog aku..

blog ini hak cipta terpelihara aku okeh..
bukan org lain..

xksh menang atau x..tp..masti la nk menang..hihi..
suke join segmen jek skang ni..

blog aku xde virus ok..
sebab aku x gheti nk wat semua tu...

sekian...=)


BEN ASHAARI : CINTA MONYETKU

BEN ASHAARI

huhu...ini segmen pertama aku join dr abg BEN ASHAARI..
segmen yg agk bes...
sebab dulu aku mmg tejebak dengan cinta monyet nih...

mase tu aku darjah 6...
wooo....kecik-kecik da pandai becintan cintun...
haish...camne la bole timbul perasaan cmtu?
tak tau la...yg penting, semua tu pengalaman yg boleh aku kongsi kat cni..

aku gelarkan boy ni..nobita...hihi
nobita usha2 aku mase mula2 masuk kelas darjah 6..
dye bg surat cinta..huhu..malu! blushing2 la aku mase tu...
aku pon melayan la...
kononnya kami nk kapel and ending nk kawen la da besa nnti..
nobita ni bijak kot..ketua pengawas sekola..
tp..becinta??
hihi..aku pon mase pengawas sekolah..
walawei...kalo cikgu tau,,kene pecat kot kami berdua..
ok2..time kitorang becinta tu...xdela dating2 bagai..
juz bls2 surat...
tp,kami x gune kertas...
kitorang gune buku...!!
hahaha
buku tulis la senang cite...
so,, smpai habis skola drjah 6..da penoh buku tu!
heee...jimat kot...
xyah koyak2 kertas nk bg surat..

darjah 6 kn ade UPSR...
oleh kerana aku dok leka becintan cintun....
kami yg kononnya harapan sekolah untuk dapat 5A..
dah kecewakan mereka2 semua...
huk3...nyesal...
aku cume dapat 3A nobita pulak dapat 2A jek..
mase tu aku nangis sepuas-puas nya..

pastu...kami pon nk masuk sekolah menengah same2...
tapi, aku wat dajal la..
mase naik sekola...aku ckp ngn mak aku yg aku nk pindah sekolah tanpa pengetahuan nobita...
hee....sebabnye??
aku da x nk leka la becintan cintun dengan nobita..
kang aku hanyut jek..
then...kitorang pon clash!!
hahaha...
mase tu sebenanye aku nangis jugak...
sedih...sbb x dapat kekal sampai kawen....

bila da besa ni...baru 20..
kitorang bjmpe semula...nobita nk kwn ngn aku semula...
aku x kisah..kawan je kan..
yg lepas bialah berlalu...
jadikan pengajaran untuk hari akan datang,...

peace!!!..p/s 
untuk adik2 yg masih sekolah tu...jgn la becinta mase sekolah..
xde paedah nye....


tomey je monyet ni...
haip...monyet xpe becinta..sbb dye x sekola...



:: fokos @ fokus @ fukus ::

assalamualaikum..pembuka bicara yg sgt indah maksudnya...=)

sila fokus ketika anda membaca entry kali ni ok...
mcm mane nk jd seorang yg fokus bila wat sesuatu??

hoho..terutamanya waktu2 nk buat assignment..
hihi...sebab aku kn student U..
eh2..bukan nk bangga...



uiks....siyes nye dek oi...
aku nk series mcm ni la kalo wat keje tuh...
tp,, xpena jgk jd siyes mcm ni...


assignment makin byk kot...
tp, kalo x manage betol2...
naye la...markah tu sume...
target nk first class sem ni...usaha pon kne first class la kan...
 haihhh....knp semangat aku kdg2 tinggi..kdg2 langsung xde..
mls je...suke ckp dlam hati "ala..nnti2 la..byk mase lg"
mentallity kene ubah cik azizah oih...


my cikgu dulu penah cakap..kalau nk fokos..
kne niat btol2 dlm hati..
buat kerje kerana Allah...
hermm...selama agknye aku buat kerja x iklas ker??


mungkin ni tips untuk aku lebih fokus :


1. Tinjau ulang tujuan dan niat anda melakukan pekerjaan tadi
Saya rasa ini sangat perlu jika kita memang punya tujuan dan niat yang kuat kata fokus itu akan mudah diraih.


2. Fokus dan terus mencoba fokus


3. Tentukan deadline secara spesifik


4. Ingatkan diri terhadap deadline dan tujuan tadi secara konsisten

5. Berikan Motivasi dan inspirasi kepada diri kita sendiri


6.  Hilangkan semua hal yang mengganggu




tips yang sgt berguna mungkin...
semoga cik aiz azizah akan terus fokos selepas ini...
lalalala~!  trademark cik nanad...





HaHaHaHaHaHa....

assalamualaikum..

gelak??? kenapa yer??
korang suke x gelak2 @ ketawa??


wahahahahaha....comel gile baby ni gelak..mesti lawak sgt smpai gelak besau cm ni..

ha..nk cite ni..aku p jln2 after kls td...
tujuan? my boyfie bawak aku, ngn 2 org lg kwn baik aku g beli tiket balik kampung cuti raye cina ni..
hoho...excited kot...eh..x memasal jek..
sebenanye my boyfie nk g bli detox foot patch...beriya sgt nk beli mende tuh..
aku pon teman la..mcm biase la...kalo aku kua ngn dya.. dak dua tuh mesti ikot..sape??
nadirah n fathin..
thanx la korang..jd peneman setia aku...=)

okeh...kami pon pegi cari mane la umah akak yg jual detox foot patch ni...
taman setia tropika...hoho..taman perumahan mewah kot..
nak masuk ade guard kt depan..huuu...pastu mula lah cerita dongeng kami bertiga bermula..
hadoiii..terutamanya Nanad...dye ni hebat kot bab2 cmni...
yg cik paten ni asyik la kena usik ngn kami...sian dye..tp..nsb baik la dia ok...
p/s : cik paten...sory..we olz love u!!

ok2..sambung cite...after dah beli barang cik abang tuh...
kami pegi solat kat masjid Kg Melayu majidee..
ha..ni lg satu!!.nk cari toilet kat masjid ni punye lah susa..
pusing2 x  jmpe2 jgk...
last2 tebalkan muke tnye la org laki kt situ..
lastly, jmpe jgk.!!


penat cari blik air..hehehe...

dah siap semua...kami pegi mkn ABC...
hohohoho....sedap gile ABC kt cni...


ha...telioq x tgk??

smbil2 mkn tuh..kitorang becerita x udah2..
cik paten la asyik kene je ngn kami...
ketawa x sudah2 smpai sakit perot kot...
hadoi...
memang happening la kwn2 aku ni...
nk publish gmbr..
tp, cik nanad ni x bg plak..
hehehe...



dekah2 kot kitorang ketawa...
haihh....x elok suke2 sgt...

pape pon...hari ni mmg happening la ptg td..thanx buddies!!!! lop u so much...

saye pelajar UTM...

assalamualaikum...entry kali nk cite pasal yg aku ni pelajar/ mahasiswa Universiti Teknologi Malaysia...hehehe..
sape2 nk join ni..bole klik sini yek...


orait..first of all..aku nk cite bout UTM ni ade 2 kampus..
kampus induk terletak di Skudai, Johor..then lagi 1 kat Kuala Lumpur.Jalan Semarak...
tapi..aku belajar kat kampus induk...
sebab kat sini semua program Degree/master...

okeh...aku study course SPH...
SARJANA MUDA TEKNOLOGI SERTA PENDIDIKAN KEMAHIRAN HIDUP..
under Fakulti Pendidikan..
aku mula belaja kt sini Jnn 2009 dan dijangka tamat pada Jun 2013..
so, sekarang ni aku dah tahun 2...
senior sikit la...hehe.,


ni clasmate mase kls kayu...ha.. kami dalam kos kemahiran hidup,,
serba serbi  belajar tau..masak,jahit, kimpal, kayu...


ha,,,ni bukan iron chef yek..ni kami semasa semester 1..
masak memasak tu lah kerja kami...sem 4 ni kami masak memasak lagi..hoho..
in charge dalam wedding lg tau!!..


ha..time ni aku join contest choral speaking under kolej...
dpt no 2..okla...sonok..sbb dapat duit..hehe

the most sweet moment..aku terjatuh cinta??
memula benci kot ngn budak tuu....lelame..ha..amek kau....
tp malu la nk publish gmbr kt cni..hehehe...
ade jodoh, ade la kn...kita cume merancang...

sekian..



cikgu ohhh cikgu....

assalamualaikum....story mory hari ni mostly pasal cikgu!
hohoho....i will be a teacher soon...cikgu bole malu ke???
bukan ape..nk reflect diri sendiri ni..x lame lagi...lebih kurang 4-5 bulan, aku akan menjadi guru pelatih..
means that aku akn menjalani latihan mengajar...
nmpak mcm senang je kn..hoho...susa woo...baru suh wat set induksi je da teketaq-ketaq...
ehh..korang tau ke set induksi tu ape?

ok..aku bagi explain sikit ye..
set induksi ni...ala2 pengenalan sebelum kita nk masuk pada isi pelajaran tu..
5 mnit je nk wat set induksi ni...tp nk pkir x ckup 1 jam...
ha...nk cite apasal klas kedah mengajar PTV plak ni...
ni la kls yg paling seronok n happening!!
lecture kls ni sgt la lawak..tp dalam kesempoian dia tu, tetap ade ketegasan...
dia sgt bersungguh-sungguh kalau mengajar dalam kelas tu..
dia sgt bermotivasi dan aku rase lebih yakin bila dia selalu bagi galakan...thanx Prof...
aku sgt2 menghargai jasa baik Prof tu..=)

herm..ade lg nk story mory kat cni...
mcm mane nk handle student yg agk "kurang di ajar ?"


bukan senang upenye nk kd cikgu ni..
lagi dalam zaman cyber..hohoho...takot jgk weh...
dulu...aku tgk keje cikgu ni mcm senang jek..
tp, skali da lalui nye sendiri..haha..baru aku tahu...kerjaya sbg cikgu ni sgt222x la mencabar..
mentalality dulu yg mengatakan bahawa kerjaya cikgu ni biasa2 je tu dah bole la
disangkal sekarang ni..
yela..dulu orang pandang dengan kerjaya dokter..engineer..pilot..
wow!..x ke hebat kerjaya tu sume..

aku bersyukur sgt la sbb diberi petunjuk untuk memilih kerjaya guru ni...
cikgu ni multiskill tau..
ingat!!! cikgu bkn sahaja mengajar jek tau!!
cikgu ade byk lg keje2 kt skola tu yg nk kene wat..

so...konklusinya kat cni...be prepared la sape2 nk jd cikgu tu..physically n mentally kene kuat...
lg satu yg penting...kne berani..dan x boleh malu!!.
kalo malu nk ke depan...xyh la isi borang IPTA/IPG dalam bidang pendidikan ni..
x dapek den nk nolong..=)

Huraian Sukatan Pelajaran Tingkatan 2 ebook download in PDF format

Huraian Sukatan Pelajaran Tingkatan 2 ebook download in PDF format

:: terima kasih DiGi Internet ::

assalamualaikum...hoho...besawang-sawang da kot page ni...haha..ye la..aku mane de tenet nk update slalu..
nk harap wifiUTM..bejanggut la kot...hehe..sory..maybe masih dlm proses pembaikkan kot...

ha..nk story mory pasal broadband...semalam...aku da beli broadband...yg x bape nk fofular la...
digi broadband..ahaha..nk promote sini...walawei...laju kot...so..x menyesal la gune digi broadband ni..


thanx to digi kerana dah menyempurnakan hari aku di UTM ni..ahaha...

pakej ni agak bebaloi la..beli modem n line juz RM 130..then, bulanan...RM38...ok what kn...
mampu la nk bayar tuk student mcm aku ni...hihi...
so, jom pakat ramai2 gune digi Internet...=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...