cikgu ohhh cikgu....

assalamualaikum....story mory hari ni mostly pasal cikgu!
hohoho....i will be a teacher soon...cikgu bole malu ke???
bukan ape..nk reflect diri sendiri ni..x lame lagi...lebih kurang 4-5 bulan, aku akan menjadi guru pelatih..
means that aku akn menjalani latihan mengajar...
nmpak mcm senang je kn..hoho...susa woo...baru suh wat set induksi je da teketaq-ketaq...
ehh..korang tau ke set induksi tu ape?

ok..aku bagi explain sikit ye..
set induksi ni...ala2 pengenalan sebelum kita nk masuk pada isi pelajaran tu..
5 mnit je nk wat set induksi ni...tp nk pkir x ckup 1 jam...
ha...nk cite apasal klas kedah mengajar PTV plak ni...
ni la kls yg paling seronok n happening!!
lecture kls ni sgt la lawak..tp dalam kesempoian dia tu, tetap ade ketegasan...
dia sgt bersungguh-sungguh kalau mengajar dalam kelas tu..
dia sgt bermotivasi dan aku rase lebih yakin bila dia selalu bagi galakan...thanx Prof...
aku sgt2 menghargai jasa baik Prof tu..=)

herm..ade lg nk story mory kat cni...
mcm mane nk handle student yg agk "kurang di ajar ?"


bukan senang upenye nk kd cikgu ni..
lagi dalam zaman cyber..hohoho...takot jgk weh...
dulu...aku tgk keje cikgu ni mcm senang jek..
tp, skali da lalui nye sendiri..haha..baru aku tahu...kerjaya sbg cikgu ni sgt222x la mencabar..
mentalality dulu yg mengatakan bahawa kerjaya cikgu ni biasa2 je tu dah bole la
disangkal sekarang ni..
yela..dulu orang pandang dengan kerjaya dokter..engineer..pilot..
wow!..x ke hebat kerjaya tu sume..

aku bersyukur sgt la sbb diberi petunjuk untuk memilih kerjaya guru ni...
cikgu ni multiskill tau..
ingat!!! cikgu bkn sahaja mengajar jek tau!!
cikgu ade byk lg keje2 kt skola tu yg nk kene wat..

so...konklusinya kat cni...be prepared la sape2 nk jd cikgu tu..physically n mentally kene kuat...
lg satu yg penting...kne berani..dan x boleh malu!!.
kalo malu nk ke depan...xyh la isi borang IPTA/IPG dalam bidang pendidikan ni..
x dapek den nk nolong..=)

2 comments:

NadiRah said...

gud luck cokelat cake.. =)

N I A said...

hehehe,...set induksi,..pening nak fikir,.
gud luck,..mudah-mudahan kte dipermudahkan urusan,..untuk menjadi guru terbaik,...(^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...